2016 m. balandžio 12 d., antradienis

Mėgautis vienatve

Šiuolaikinis žmogus priverstas būti minioje. Mus smelkia smalsūs žvilgsniai, per dieną išgirstame begales klausimų, komentarų, pastabų, pagyrimų. Tiesiog privalome būti socialūs.
Žmonės dažnai užsimiršta kas yra vienatvė ir likę vieni puola į paniką: niekam nerūpiu, neturiu draugų, aš neįdomus ir niekam tikęs, jei dabar esu priverstas sėdėti namuose.
Tačiau, kaip gydomės nuo peršalimo, kaip suskaudus dantį skubame pas dantistą, taip turime gydyti ir savo sielą. Kad būtume sveiki tiek vidumi, tiek išore, privalome susigyventi su savimi. O su savimi susigyvensime tik išmokę būti vieni.
Vienatvė jokiu būdu neparodo mūsų asocialumo, nepritapimo ir nereikalingumo aplinkiniams. Vienatvė yra puiki proga pažinti save.
Todėl pajutus nuovargį ar nerimą, visų pirma derėtų susimąstyti, ar to neiššaukė aplinka. Būdami visuomenės dalimi mes esame priversti sugerti aplinkinių pyktį, bėdas, apkalbas ir taip pamažu patys daromės tam atsparūs. Greitai susierziname, pradedame rodyti savo blogą nuotaiką aplinkiniams (nes taip juk įprasta). Tačiau pirmas dalykas, kurį vertėtų padaryti, tai nukeliauti į ramią vietą: galbūt vieniems tai namai, kitiems – kampelis gamtoje. Būtinas faktorius tokioje vietoje: kuo mažiau žmonių aplinkui. Idealiausias variantas, jei jų nebūtų išvis.
Atsidūrę tokioje vietoje skirkite bent 10 – 15 minučių labai paprastai meditacijai: užsimerkite, giliai kvėpuokite ir stenkitės nustumti neigiamas mintis ir rūpesčius tolyn. Patikėkite, tai pavyks ne iškart, tačiau verta to išmokti.
Šiek tiek pravėdinę galvą ir nusiraminę apmąstykite, kas jus per praėjusią dieną suerzino ir kaip tokių situacijų galite išvengti ateityje. Prisiminkite žmones, su kuriais jums buvo malonu bendrauti, apgalvokite, ką šaunaus ir prasmingo nuveikėte per dieną. Jei ant kažko supykote – atleiskite ir nelaikykite šio blogo jausmo savyje, nes tai nepadės atitrūkti nuo streso ir neigiamų minčių.
Jei sunku atrasti tokio laiko sau kasdien, pasistenkite savaitėje turėti vieną dieną, kuomet neisite į susitikimus, galėsite leisti sau atsakyti tik į labai svarbius skambučius ar laiškus.
Pasiimkite knygą, pabėgiokite, pasivaikščiokite, apmąstykite viską, kas tik šaus į galvą. Pasilepinkite skanėstu ar pažiūrėkite įdomų filmą. Pabūkite su savimi ir pažinkite save, atraskite, kas jus džiugina ir teikia malonumo, kas jus atpalaiduoja ir priverčia jaustis geriau.

Vienatvė jokiu būdu nereiškia, kad su jumis kažkas negerai. Atvirkščiai, vieni šiais laikais būti moka nedaugelis. Pasimėgaukite vienatve.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą